Siirt ile Şırnak illerini birbirine bağlayan anayolun (98 km) ortasında yer alan Eruh ilçesi; doğusu Şırnak, batısı Siirt illeri, kuzeyi Pervari, güneyi Güçlükonak ilçeleri ile çevrilidir. Eruh ilçe merkezinin nüfusu 7.978 , köyleri ile birlikte toplam nüfusu 16.257 'dır.ilçe il merkezine 53 km uzaklıkta olup, rakımı 1.125 m. Yüzölçümü 1.215 km2 'dir.
Topraklarının büyük bir bölümü dağlarla kaplı olup, arazi dalgalı ve engebeli bir yapıya sahiptir. Eruh ilçesi güneyinde ve kuzeyinde güneydoğu toroslarının uzantısı olan sıra dağlar arasında bulunmakta, bu dağlar güneyden ve kuzeyden şırnak ve hakkâri dağları ile birleşir. İlçenin en yüksek dağı 2265m yüksekliğindeki tarti (terazın), 2100 m.yüksekliğindeki tünek (aval) dağıdır. Eruh’un kuzeyinde bulunan tarti (terazın) dağında terazın ve çirav, cevizlik vadisinde geri ve kısa çeşme yaylaları mevcut olup, bu yaylalar hayvancılık açısından büyük önem arzetmektedir.
İlçeye bağlı kuşdalı köyü, tatlıpınar mezrası yakınındaki kaynaktan çıkan zorava çayı; siirt il merkezine bağlı sağlarca köyü sınırlarında bulunan botan köprüsünde, botan ırmağı ile birleşir. Görendoruk köyü mir suyu kaynağından çıkıp, bilgili köyü mergi mezrası yakınlarında zorava çayı ile birleşen şikefta çayı'da botan ırmağına akmaktadır. Özellikle yaz aylarında debisi düşüktür.
İlçe hem doğu anadolu, emde güneydoğu anadolu bölgelerinde yeralmasından dolayı her iki bölgenin'de iklimi yaşanmakta olup, genel olarak karasal iklim hüküm sürmekte; kışları sert ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır. Ortalama yıllık sıcaklık 14–31, yıllık yağış miktarı ise 67.401m3.'tür.