Köylerimizde gündüz oturma odası olarak kullanılan büyükçe bir oda gecede tüm aile fertlerine yatak odası olmaktadır. Evlerin damları düz, çatı sistemi gelişmemiş, inşaatlar genel olarak taş, kerpiç ve topraktan yapılmıştır. Çimento ve demir yeni yeni köylerimize gitmektedir. Damları kavak ağaçları ile döşenir ve üstüne toprak ötülerek sıkıştırılır, toprak damlar lok taşı denen bir taşla sık sık gezdirilerek damlanması önlenir, evler tek kapı ve pencereler küçüktür.
Mahalli giysi olarak şal-şapık denilen ve üste yeleğe benzer kolları bol ceket alta ise belden aşağı ayağa kadar geniş uzanan bol pantolon giyilir, kumaşı tiftikten dokunan ve günümüz kumaşlarına göre daha pahalı olan bu kumaş tezgahları oldukça azalmıştır. Kadın ve kızlar ise özel günlerde, düğünlerde bayramlarda ipekli ve simli kumaşlardan yapılmış renkli elbise, bu elbiseler üzerine çoğu zaman tülden veya şeffaf kumaştan yapılmış ikinci bir elbise giyerler.
İlçemiz ve köylerinde halk dini icaplara sıkı sıkıya bağlıdır. Yaşlı kuşaklarda bu bağ taassup halini almıştır. Örneğin; faizin haram olduğu konusundaki dini inanç nedeniyle banka mevduatlarında faiz almayanların sayısı çoktur.
İlçe Merkezi ve Köylerinde düğünler dışında eğlence hayatı yoktur. Düğünlerde çepik, girani, delilo, Lorki, şihani, çaçan ve kızlar adını taşıyan halk oyunları oynanır. Aileler kalabalıktır. Pederşahi aile sistemi mevcut olduğundan çocuklar evlenseler bile ailenin ekonomik ve sosyal yapısı içinde kalırlar. Ailede kadının söz hakkı son derece kısıtlıdır, kadın tamamen erkeğe bağlıdır, ağaların türbe ve ziyaretlerin etkisi çoktur. Kız kaçırma, başlık parası ve kan gütme olayları yaygındır. Ancak son yıllardaki olaylardan dolayı bir azalma olduğu görülmüştür. Türbe ve ziyaretlere ilgi fazladır. İlçemiz ve çevresinde 40’a yakın ziyaret ve türbe yeri mevcuttur.
İlçemizde sosyal kültürel etkinlikler olarak her yıl kurumlar arası Kaymakamlık Kupası adı altında futbol, voleybol ve masa tenisi turnuvaları düzenlenmektedir. Turnuva sonunda her dalda dereceye girenlere kupa ve değişik hediyeler verilmektedir.
Ayrıca, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle açılan kursların (Biçki-Dikiş, Makine Nakış, Kilimcilik ve trikotaj) yıl sonu sergileri tertip edilmektedir.
İlçemiz Sağlık Ocağına ait bina 2005 yılı içerisinde Kaymakamlığımızca onarımı yapılarak, İlçe Halk Kütüphanesi hizmete açılmıştır. Halk Kütüphanesi 15.503 kitap mevcudu ile yıllık 22.000 okuyucuya hizmet sunulmaktadır. Ayrıca Kütüphanede okul öncesi çocukların çizgi film seyretmeleri amacıyla bir TV odası hizmete açılmıştır.
İlçemizde resmi olarak Eruh Belediye Spor Kulübü Futbol dalında faaliyet göstermektedir. Kulüp bünyesinde 150 lisanslı futbolcu vardır. Eruh Belediye Spor Kulübünün sahası resmi maçlara açılmıştır.
İlçemizdeki gençlerin boş zamanlarını değerlendirmeleri ve sportif faaliyetlere yönlendirilmeleri amacıyla Kaymakamlıkça 1 adet Halı saha Spor kompleksi yapılarak hizmete açılmıştır.
Ayrıca 2005 yılı içerisinde, atıl durumda bulunan Kapalı Cezaevi, ilçemizdeki gençlerin boş zamanlarını değerlendirmeleri, kitap okumaları ve sportif faaliyetlere yönlendirilmeleri amacıyla onarılarak gerekli malzemelerle donatırılarak hizmete açılmıştır.